Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV)

Perifeer arterieel vaatlijden (PAV) is ook wel bekend als etalagebenen. Bij PAV is er sprake van een vernauwing in de slagaders die naar de beenspieren gaan. De vernauwing in deze aders wordt veroorzaakt door verkalking welke zich niet beperkt tot enkel de slagaders in de benen. Dit is een geleidelijk proces wat zich in de loop van de jaren ontwikkelt, hierdoor krijgen de meeste mensen er pas op latere leeftijd last van. Dit proces wordt veroorzaakt door verschillende factoren, onder andere roken en een ongezonde en inactieve leefstijl kunnen een rol spelen.

Door de slagaderverklaring wordt de vaatwand nauwer en stugger. In rust krijgen spieren nog voldoende bloed en zuurstof. Bij inspanning vragen de spieren om meer zuurstofrijk bloed, maar door de vernauwing kan het bloed niet goed doorstromen. Dit kan leiden tot krampachtige pijn of een doof gevoel in de benen. De pijn treedt vaak op in de kuiten, maar kan ook in de bovenbenen of bilspieren ontstaan. Bij rust verdwijnt deze pijn.

Voor de behandeling van PAV is onze gespecialiseerde fysiotherapeut aangesloten bij Chronisch Zorgnet. Dit is een multidisciplinair netwerk met als doel ‘aangesloten zorgverleners in heel Nederland passende zorg laten leveren in de directe woonomgeving van cliënten’. Doordat leefstijl, zelfredzaamheid, bewegen en voeding centraal staan, is deze zorg gericht op duurzaam resultaat. Aangesloten therapeuten voldoen aan gestelde voorwaarden om zo voor u de kwaliteit van zorg te kunnen waarborgen. Voor meer informatie over dit netwerk kunt u terecht op, www.chronischzorgnet.nl

De fysiotherapeutische behandeling van PAV bestaat uit gesuperviseerde looptherapie met leefstijlbegeleiding. Dit is een intensief jaartraject met als doel om de loopafstand te vergroten, bijkomende gezondheidsrisico’s te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Hierbij wordt ook rekening gehouden met eventueel bijkomende aandoeningen of beperkingen. De frequentie is bij aanvang wat vaker maar bouwt zich gedurende dit jaar, het is namelijk de bedoeling dat u zelfstandig thuis ook aan de slag gaat. Tijdens de fysiotherapeutische afspraken wordt niet alleen fysiek getraind, ook wordt er samen met u gekeken hoe u voldoende bewegen en een gezondere leefstijl op een prettige manier toe kan passen in het dagelijks leven. Zo kan u, na het beëindigen van de behandeling de voordelen en effecten vasthouden.